Alles over het belang van goede autobanden om ongelukken te voorkomen

Alles over het belang van goede autobanden om ongelukken te voorkomen

De autobanden zijn het contactpunt tussen de auto en de weg, en ze krijgen lang niet altijd de aandacht ze vereisen. Versleten banden zijn een factor die bijdraagt aan veel verkeersongevallen, vooral in slechte weersomstandigheden. Ook de verkeerde banden, of verkeerd onderhouden, zijn vaak een oorzaak van een verkeersongeluk. Autobanden zijn wellicht het allerbelangrijkste en meest afgekeurde punt van de Algemene Periodieke Keuring (APK). Waar moet je op letten om je autobanden in optimale staat te houden?

Bandenspanning

Volgens de ANWB rijdt 60% van de auto’s met een verkeerde bandenspanning, dus het loont de moeite je autobanden maandelijks op de juiste spanning te controleren. Een lage bandenspanning kan scheuren in een autoband veroorzaken, in het bijzonder aan de zijkanten van het loopvlak. Een veel te lage bandenspanning kan slijtage midden op het loopvlak van de band veroorzaken- het deel dat het minst ondersteund en het dunste is. Erg zachte banden (-1,5 bar) kunnen oververhit raken, wat een klapband tot gevolg heeft. Maar ook autobanden met een té hoge bandenspanning kunnen tijdens lange ritten zo veel opwarmen dat een klapband het gevolg is. Gebruik dus de juiste bandenspanning. Deze staat in de handleiding van de auto, op een sticker in het portier of onder de tankdop (maar gebruik het nummer dat op de band zelf staat niet!). Als de druk meer dan 0,3 Bar is gedaald onder het aanbevolen niveau, is het tijd om de autoband op te pompen.

Conditie en montage van de band

Nieuwe autobanden hebben een profieldiepte van 8-9 mm, maar ze slijten waardoor de profieldiepte verminderd wordt. Het is verboden en onveilig om met een auto te rijden met één of meerdere banden waarvan de profieldiepte minder is dan 1,6 mm. Een andere beschadiging waarop je kunt controleren zijn uitstulpingen. Uitstulpingen zijn beschadigingen aan de structuur van de band als gevolg van te hard door een gat in de weg rijden, een band die bekneld was tussen velg en stoep of een permanent te zacht opgepompte band. Doorrijden met een autoband met een uitstulping leidt tot vroegtijdige slijtage van de band en mogelijk tot een klapband. Uitstulpingen kun je makkelijk zien door de auto op te krikken en het wiel rond te draaien.

Uit recent onderzoek bleek dat ruim 40% van de personenwagens ten minste één band heeft met schade. Met de bovenstaande punten kun je eenvoudig controleren of je autobanden nog in goede staat zijn. Wil je meer weten over banden? Lees dan dit uitgebreide stuk over zomer-, all season en winterbanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *