Elektrische auto verzekeren: hier moet je op letten

Elektrische auto verzekeren: hier moet je op letten

Het aantal volledig elektrisch auto’s neemt gestaag toe op de Nederlandse wegen. Ze zijn beter voor het milieu en ook het rijden in de auto is technisch gezien al snel goedkoper. Maar voordat je de vergelijking kunt maken, moet je wel álle kostenposten meenemen in de berekening. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kosten voor reparaties aangezien de onderdelen van de elektrische auto duurder zijn? En hoe zit het met de verzekering?

Hoge premie voor elektrische auto’s?

Een jaar geleden was duidelijk te zien dat de premies voor een elektrische auto aanzienlijk hoger lager dan die van een auto met verbrandingsmotor. De reden is tweedelig:

  • De aanschafprijs (en dus vervangingswaarde van de auto) is hoger
  • De kosten voor reparaties liggen hoger

Tegenwoordig is de kloof echter vele malen kleiner. Bepaalde verzekeraars, zoals de ANWB, melden zelfs dat de premie voor de elektrische auto gelijk is aan de premie van een auto die wel op fossiele brandstoffen rijdt. De ANWB zegt dit te doen om het elektrisch rijden te stimuleren, maar het aantrekken van meer klanten zal ongetwijfeld ook een drijfveer zijn.

Wat is belangrijk om in de gaten te houden?

Wanneer je een WA-verzekering afsluit, dan wordt alleen de schade vergoed die jij aanricht bij andere voertuigen, mensen en voorwerpen. De schade aan jouw eigen auto wordt niet vergoed. Bij een oudere benzine- of dieselauto is dat niet echt een probleem. De kosten voor reparaties zijn relatief laag – en je kunt vaak voor een klein bedrag een vervangende auto vinden.

Bij een elektrische auto is dit een ander verhaal. Vandaar dat veel websites (vooral verzekeraars zelf) aanraden om de elektrische auto allrisk te verzekeren. Met die verzekering wordt de schade aan de eigen auto namelijk wel vergoed. Maar let op, want de kosten lopen sterk uiteen. Vergelijk daarom altijd de premie en kijk eerst zelf welke buffer je hebt in het geval je een aanrijding krijgt en reparaties uit eigen zak zou kunnen betalen.

Waarom kan ik mijn Tesla niet verzekeren in Nederland?

Grappig feitje: wanneer je een Tesla hebt, ben je de pineut in Nederland. Je kunt deze nagenoeg nergens allrisk verzekeren omdat het ingebouwde volgsysteem van Tesla volgens de verzekeraars niet goed genoeg is. Handig om alvast in de gaten te houden wanneer je op dit moment op zoek bent naar een elektrische auto dus! Tesla heeft dit probleem wel opgepakt door zelf een autoverzekering op te zetten, maar of dat nou een prettig idee is? Je kunt dit probleem overigens omzeilen door een peilzender in te laten bouwen in je Tesla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *