Hoe wordt er opgetreden tegen verzekeringsfraude?

Hoe wordt er opgetreden tegen verzekeringsfraude?

Wanneer je een keer slachtoffer bent geworden van diefstal of een ongeluk, dan ben je blij dat je verzekerd bent. Toch zijn er ook veel Nederlanders die misbruik maken van de verzekering om er zelf financieel op vooruit te gaan. Op welke manier wordt er gefraudeerd en wat kunnen verzekeringsmaatschappijen ondernemen tegen mensen die verzekeringsfraude plegen?

Meest voorkomende verzekeringsfraudes

Een bekende vorm van frauderen is het opgeven van diefstal of beschadiging, terwijl er niks gestolen of beschadigd is. Ook claimen veel mensen een hoger bedrag bij hun verzekering dan de schade die ze hebben geleden. Daarnaast kan er ook gefraudeerd worden door het onjuist invullen van de persoonsgegevens tijdens de inschrijving bij de verzekeringsmaatschappij. Ten slotte zijn er ook fraudeurs die ongelukken, beschadigingen of verwondingen in scene zetten om op die manier een uitkering of geldbedrag te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijk letsel, schade aan een bedrijf of een inbraak.

Premies stijgen

Het verkeerd doorgeven van de geleden schade lijkt onschuldig, zeker als je er zelf maar een paar tientjes op vooruitgaat. ‘Wat merkt zo’n grote maatschappij daar nu van?’, zullen de meeste mensen denken. Toch kost het verzekeringsmaatschappijen per jaar honderden miljoenen euro’s, ook door de verzekeringsfraude onderzoeken die moeten worden verricht om fraude op te sporen. Uiteindelijk worden deze kosten verrekend door de premie omhoog te gooien, waardoor de eerlijke verzekerde de dupe is. Verzekeraars doen er daarom van alles aan om deze vormen van fraude te voorkomen en aan te pakken.

Zwarte lijst fraudeurs

Als je schade wilt melden, moet je bewijs overleggen aan de verzekeringsmaatschappij zoals bonnetjes en foto’s van de beschadigde of vermiste producten. Verzekeringsmaatschappijen investeren veel geld en tijd in het opsporen van fraudeurs. Als de maatschappij erachter komt dat jij hebt gefraudeerd dan zullen ze jou royeren en bestaat de kans dat je ook uit andere verzekeringen wordt gezet. Je kunt voor minstens vijf jaar op een zwarte lijst belanden, waardoor het erg lastig wordt om bij een andere verzekeringsmaatschappij nog een betaalbare verzekering af te sluiten.

Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude

Als verzekeringsmaatschappijen fraude vermoeden zullen zij dit doorgeven aan het Verbond van Verzekeraars. Dit verbond heeft een speciale afdeling om fraude te bestrijden, genaamd Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Deze afdeling werkt samen met de overheid en justitie om fraudeurs op te sporen en te berechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *