Internetaanbieders in Nederland

Internetaanbieders in Nederland

Een internetserviceprovider (ISP) levert aan bedrijven en particulieren diensten. Het gaat dan om diensten op internet. Internet kan gezien worden als een computernetwerk. Een computernetwerk dat verder gaat dan de eigen leef- of werkomgeving. Computers uit verschillende computernetwerken, waar ook in de wereld, kunnen dankzij internet met elkaar communiceren.

Internet

Het eerste internet deed zijn intrede in 1969. Toen bouwde de Verenigde Staten aan een militair netwerk. Het militaire netwerk werd ARPANET genoemd en door de Amerikaanse universiteiten geschikt gemaakt voor algemeen gebruik. Het in 1969 ontwikkelde intranet is uitgegroeid tot een wereldwijd massamedium. Het grootste succes van internet is dat het van niemand is. Alleen de fysieke onderdelen hebben een eigenaar. Terwijl over internet wordt gesproken, wordt internet aangeduid als een wereldwijd web. Naast het gebruik van het wereldwijde web, worden er ook andere diensten verleend. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het niet meer weg te denken e-mailverkeer en IP-telefonie.

Infrastructuur

De complexiteit van internet wordt mede ingegeven door de aanwezigheid van complexe en fysieke verbindingen die alles bij elkaar de infrastructuur van het internet vormen. Het internetgebruik wordt vervolgens door bi- commerciële contracten en multilaterale commerciële contracten en overeenkomsten vorm gegeven. De internetcommunicatie kan plaatsvinden over glasvezelverbindingen, koperverbindingen en met gebruikmaking van radioverbindingen.

Internet toegang

Om gebruik te kunnen maken van internet zijn er drie mogelijkheden. Een vaste verbinding via een telefoon of breedband, daarnaast via een draadloze verbinding als Wi-Fi-hotspots en de derde verbindingsmogelijkheid is via het netwerk voor mobiel internet. In het dagelijks leven kom je vaak combinaties van gebruik tegen. In huis is er vaak een vaste verbinding met een Wi-Fi toepassing, zodat in de hele woning gebruik van internet kan worden gemaakt.

Verbinding maken met internet

Er kan op verschillende manieren met internet contact worden gemaakt. Het contact kan worden gemaakt met behulp van een Internet Access Provider (IAP). IAP is een particulier of een bedrijf die aan particulieren en of bedrijven de faciliteiten aanbiedt om met een vaste computer op internet te kunnen.

Internet service provider (ISP)

Door diensten aan klanten aan te bieden om op internet te kunnen, wordt je een internet service provider genoemd. De huidige internet service providers bieden internettelefonie aan en internettelevisie. De internet service providers bieden tevens netwerkapparatuur aan om een huisnetwerk aan te kunnen leggen. Daarnaast worden e-mailadressen geleverd en de mogelijkheid om op het World wide web te kunnen. Door Google, Microsoft en Yahoo worden deze diensten gratis aangeboden.

Internethosting provider

Als iemand een website wil gaan of laten bouwen, dan heeft men een domeinnaam nodig. Alle domeinnamen staan en worden geregistreerd in het Domain Name System (DNS). De domeinnaam is nodig voor een herkenbaar adres. Dat wordt Internet Protocol (IP) genoemd. Met het IP nummer kan de provider worden geïdentificeerd. Alleen met een domeinnaam kun je dus nog niets beginnen en daarom zoekt men contact met een internethosting provider. Een internethosting provider is feitelijk een internetserviceprovider.

Fiber

Bij Fiber kunnen de aangeboden aanbiedingen, snelheden en beschikbare producten per adres verschillen. Fiber vraagt op haar site om de postcode in te vullen om zo het aanbod op het opgegeven adres te zien. De kosten voor internet zijn vanaf de eerste maand hetzelfde.

Bekijk hier Fiber ervaringen

KPN

KPN biedt in het standaard en premiumpakket tot 60 megabytes per seconde, glasvezel tot 100 megabytes per seconde. Gratis Wi-fi modem in bruikleen met de mogelijkheid van het aansluiten van vier computers.

Bekijk hier KPN ervaringen

Online.nl

Bij Online is er keuze uit een standaardpakket met een keuze van 30 tot 100 megabytes per seconde en een gratis wifi modem in bruikleen of het glasvezelpakket van 200 megabytes per seconde. Na het afsluiten is er veertien dagen bedenktijd en gratis installatie. Er wordt gebruikgemaakt van het KPN netwerk.

Bekijk hier Online.nl ervaringen

OnsBrabantNet

OnsBRabantNet levert internet via glasvezel en vijf mailaccounts, via het netwerk van KPN en Wi-fi.

Bekijk hier OnsBrabantNet ervaringen

Stipte

Internet van 30 tot 500 megabyte per seconde. Vooraf informatie over de verwachte snelheid. Draadloze modem gratis.

Bekijk hier Stipte ervaringen

Telfort

Telfort biedt internet op het KPN netwerk en de Wi-fi modem gratis in bruikleen. De laagste snelheid is 20 megabytes per seconde. Standaard is 50 megabytes per seconde en bij glasvezel 200 megabytes per seconde.

Bekijk hier Telfort ervaringen

Tele2

Bij tele2 worden vijf internet pakketten aangeboden. De internet ligt gaat tot 20 megabytes per seconde en de internet basis gaat tot 50 megabytes per seconde en de internet extra gaat tot 100 megabytes per seconde. Daarnaast biedt Tele2 50 megabyte per seconde en glasvezel extra van 100 megabytes per seconde aan.

Bekijk hier Tele2 ervaringen

Vodafone

Biedt zelf geen internetdiensten aan, dat doet Ziggo.

Bekijk hier Vodafone ervaringen

XS4ALL

XS4All biedt de mogelijkheid om maandelijks gratis het pakket te wijzigen. De keuze i uit drie pakketten. Pro (Op glasvezel, 500 megabytes per seconde), Plus (glasvezel tot 100 megabytes per seconde) en Smart (50 megabytes per seconde). De kosten zijn voor deze drie pakketten de eerste zes maanden gelijk.

Bekijk hier XS4ALL ervaringen

Ziggo

Ziggo biedt drie pakketten de eerste drie maanden voor dezelfde prijs. De keuze is uit Start (40 megabytes per seconde), Compleet (150 megabytes per seconde) en Max (300 megabytes per seconde) met wi-fi moeem en gratis toegang tot de Wifispots op 2 miljoen locaties in Nederland.

Bekijk hier Ziggo ervaringen