Waar moet ik opletten bij een nieuwe zorgverzekering?

Waar moet ik opletten bij een nieuwe zorgverzekering?

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben. In de basiszorgverzekering is de zorg verzekerd waar de meeste mensen gebruik van maken. Het is slim om deze elk jaar opnieuw te bekijken en eventueel aan te passen.

Waar moet je op letten als je een nieuwe zorgverzekering afsluit?

Basiszorgverzekering
Deze is bij alle maatschappijen bijna gelijk wat betreft de vergoedingen. In basiszorgverzekering worden de kosten van de meest voorkomende zorgverlening vergoed, zoals zorg van huisarts en ziekenhuizen. De premie van de basis zorgverzekering kan per maatschappij verschillen, dus het loont de moeite om verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Eigen risico
Het eigen risico wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de overheid .Het eigen risico is een bedrag dat je eerst zelf moet betalen voor de zorg die gebruik is, voor de verzekering de rest van de zorg vergoed. De eigen risico kan je zelf 1 keer per jaar verhogen. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager de premie is. Dit kan soms wel honderden euro’s aan jaarpremie schelen. Wel is het zo dat je meer moet betalen als je onverwachts meer zorg nodig hebt.

Er zijn drie soorten zorgpolissen:

De budget polis is het laagst in premie. Je hebt minder keuze in de zorgverleners. Neem je zorg af van een verlener die niet gecontracteerd , dan betaald de verzekering 50 tot 70 % van het tarief.

De natura polis heeft een lage tot gemiddelde premie, je hebt een ruime keus uit ziekenhuis en zorgverleners. Neem je zorg af van een verlener die niet gecontracteerd is, dan betaald de verzekering ongeveer 75% van het tarief.

De restitutie polis heeft een gemiddeld tot hoge premie, je hebt volledig vrije keuze in zorgverlener en er is een groter aanbod van klinieken en specialisten. Neem je zorg af van een verlener die niet gecontracteerd, dan betaald de verzekering 100% van het tarief.

Het is aan te raden om verschillende verzekeringen te vergelijken. De kosten kunnen nogal verschillen. Kijk welke aanvullende verzekering en soort zorgpolis het besteĀ is voor jouw situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *