Wat is het verschil tussen een budget polis, natura polis & restitutie polis?

Wat is het verschil tussen een budget polis, natura polis & restitutie polis?

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt geheel of gedeeltelijk de kosten van de zorg. Naast de basiszorgverzekeringen is er een mogelijkheid om je aanvullend te verzekeren. Als je een basisverzekering afsluit kun je kiezen uit drie verschillende polissen.

Wat houden deze verzekeringen nu in en wat is het verschil tussen de polissen?

Basiszorgverzekering
Iedereen moet een basisverzekering afsluiten. Elk jaar wordt er opnieuw besloten welke zorg hier in zit. De basisverzekering dekt de zorg die de meeste mensen nodig hebben en gebruiken. Standaardzorg als huisarts, ziekenhuis en apotheek vallen hieronder.

Aanvullende verzekering
Een aanvullende verzekering afsluiten is niet verplicht. Een aanvullende verzekering dekt de kosten die buiten het basispakket vallen (soms moet er alsnog een eigen bijdrage betaald worden).
Verzekeringen bieden aanvullende paketten aan naast de basiszorgverzekering. Je kunt aan de hand van je persoonlijke situatie beslissen welke aanvullende verzekering je nodig hebt (denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, tandarts, brillen en/of lenzen).

Budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis.

Als je een basisverzekering afsluit, dan heb je de keuze om te kiezen uit drie soorten polissen. Wat is het verschil tussen deze zorgpolissen?

Budget polis
De budget polis is de zorgpolis met de laagste premie. De zorgkeuze die je hebt voor planbare zorg (bijvoorbeeld heupoperatie) is een stuk beperkter dan bij de andere polissen. Als de zorgverzekering geen contract heeft afgesloten met de zorgverlener, betaald de verzekering maar tussen de 50 to 70 % van de kosten.

Natura polis
De natura polis heeft een lage tot gemiddelde zorgpremie. Er is een ruime keuze uit zorgverleners waar een contract mee is afgesloten. De meeste zorgverleners en ziekenhuizen zijn gecontracteerd. Als je zorgverzekering geen contract heeft afgesloten met de hulpverlener betaald de zorgverzekeraar tussen 75 to 80 % van de kosten.

Restitutie polis
De restitutie polis heeft een gemiddelde tot hoge premie. Echter krijg je voor deze hogere premie een vrije zorgkeuze uit ziekenhuizen en zorgverleners. Er is ook een groter aanbod van specialisten en klinieken met wie een contract is. Ook al is er geen contract met de hulpverlener dan is er toch 100% vergoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *