Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars

We hebben in Nederland heel veel zorgverzekeraars, en allemaal doen ze hetzelfde: Ze zorgen dat je verzekert bent tegen zorgkosten. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de zorgverzekeraars? Wij gingen op onderzoek uit.

Nederlandse Wet
De Nederlandse wet heeft de basisverzekering bepaald, alle basisverzekeringen zijn identiek bij alle zorgverzekeraars. Het grote verschil zit hem dan dus ook in de prijs tussen de verschillende partijen.

Hoeveelheid verzekeringen
In Nederland zijn er inmiddels heel veel zorgverzekeringen. Maar als je goed gaat kijken kom je terug op een paar grote partijen, die allemaal kleine zorgverzekeringen eronder hebben.

Achmea
De grootste zorgverzekering in Nederland is momenteel Achmea. Maar dan niet alleen Achmea, wat de verzekering Achmea is best klein. Maar onder het merk Achmea valt ook:

Hiermee bezit Achmea ongeveer 30.4 % van alle zorgverzekeringen in Nederland, en is hiermee ook de grootste.

VGZ
VGZ is de een na grootste zorgverzekering in Nederland. Onder VGZ vallen de volgende verzekeringen:

Hiermee heeft VGZ een marktaandeel van de 24%

CZ
De derde van Nederland is CZ met een marktaandeel van 20% Onder CZ vallen de volgende verzekeringen:

Menzis
Menzis staat op de vierde plek in Nederland met een marktaandeel van 13% De volgende merken vallen onder Menzis:

DSW
Op de vijfde plek van Nederland staat DSW met een marktaandeel van slechts 3.5%. Hiermee beginnen dus ook gelijk de kleinere verzekeringen. Onder DSW vallen de volgende merken: DSW, Stad Holland, In Twente

ONVZ
Op de zesde plek komt ONVZ. ONVZ heeft maar een marktaandeel van 2.7%. Onder ONVZ vallen de volgengende merken: ONVZ, VzAA, PNOZORG

Zorg en Zekerheid
Op de zevende plek komt Zorg en Zekerheid. Deze verzekering heeft geen andere merken zoals de rest van de kleinere verzekeringen. Maar is wel goed voor een marktaandeel van 2.6%.

ASR
Op de achtste plek komt opvallen ASR. Ik zeg opvallend, omdat ASR eigenlijk een hele grote verzekeraar is, maar juist op het gebied van zorgverzekeringen slechts 2% marktaandeel heeft. Onder ASR vallen de volgende verzekeringen: Ditzo, De Amersfoortse.

ENO
De kleinste zorgverzekeraar in Nederland is ENO met een marktaandeel van slechts 0.7%. Onder ENO vallen Salland en Sallandzorgdirect

Keuze
De keuze in Nederland tussen verzekeringen lijkt dus heel groot met in totaal 43 merken waaruit gekozen kan worden. Maar als je naar de bovenstaande lijsten kijkt kies je eigenlijk uit maar negen zorgverzekeringen. De keuze word dan ineens een stuk kleiner.

Wat nog niet genoemd stond in de bovenstaande lijst is Nedasco. Nedasco biedt ook zorgverzekeringen aan, maar is eigendom van geen enkele grote partij. Het koste wat onderzoek maar Nedasco is een samenwerking tussen VGZ, Achmea en ONVZ. Hiermee is dit misschien een verzekering waarmee je je kansen een beetje verspreid over bedrijven.

Opvallende verdeling zorgverzekeraars
Eigenlijk zijn er dus 4 grote maatschappijen hebben in Nederland, die samen goed zijn voor bijna 88% van alle zorgverzekeringen van Nederland. Eigenlijk kan je dus zo goed als niet om Achmea, VGZ, CZ en Menzis heen. En hiermee kunnen die de prijzen ook grotendeels bepalen.

Op overstappen.nl kan je meer informatie vinden over Avero achmea, CZ, CZ direct en het Zilveren kruis:

Overstappen.nl/avero-achmea
Overstappen.nl/CZ
Overstappen.nl/CZ-direct
Overstappen.nl/Zilveren-kruis